Σκοπός και στόχος του μαθήματος είναι να καταστήσει τους φοιτητές ικανούς να γνωρίσουν τις βασικές έννοιες των ηλεκτρονικών, τις ιδιότητες και λειτουργίες των διαφόρων ηλεκτρονικών στοιχείων καθώς και την ανάλυση, σχεδίαση, έλεγχο και εφαρμογές των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Ειδικότερα στόχος του μαθήματος είναι η παροχή βασικών γνώσεων ηλεκτρονικής για τα βασικότερα ηλεκτρονικά εξαρτημάτων όπως είναι οι δίοδοι, τα τρανζίστορ επαφής (ΒJT) και τα τρανζίστορ επίδρασης πεδίου (FET) καθώς επίσης και η ανάλυση και σχεδίαση απλών και σύνθετων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που δημιουργούνται από αυτά. Για την εμβάθυνση σε κάθε ενότητα που παρουσιάζεται επιλύονται πλήθος ασκήσεων κατά τη διάρκεια των Διαλέξεων. Ταυτόχρονα δίνετε η δυνατότητα, για την καλύτερη κατανόηση των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που παρουσιάζονται, ανάλυσής τους με τη βοήθεια προγραμμάτων προσομοίωσης (Electronics Workbench, κλπ) τόσο κατά τη Διάρκεια των διαλέξεων όσο και κατά τη διάρκεια των Εργαστηριακών Ασκήσεων.
Οι ενότητες του μαθήματος είναι οι εξής:
Ημιαγωγοί. ∆ίοδοι P-N, ιδιότητες, κυκλωματική μελέτη λειτουργίας διόδου, άλλα είδη διόδων, Zener, Schottky, φωτοδιόδους, ΡΙΝ εφαρμογές Κυκλώματα ψαλιδισμού, αναρρίχησης, πολλαπλασιαστές τάσης, κυκλώματα ανόρθωσης και σταθεροποίησης. ∆ιπολικά τρανζίστορ, συνδεσμολογίες, μελέτη και σχεδίαση των κυκλωμάτων σε ac και dc λειτουργία ανάλυση ενισχυτών CE, CC,. Τρανζίστορ επίδρασης πεδίου (JFET), δομή, αρχή λειτουργίας, συνδεσμολογίες , το τρανζίστορ MOSFET.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση:
- Να διακρίνει τα βασικά ηλεκτρονικά στοιχεία και να γνωρίζει τους διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης των στοιχείων αυτών στα κύκλωμα.
- Να αναγνωρίζει βασικά ηλεκτρονικά κυκλώματα και να μπορεί να αντιλαμβάνεται τη λειτουργία τους
- Να μπορεί να επιλύσει θεωρητικά ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα εφαρμόζοντας νόμους κανόνες και μεθοδολογίες που διδάχθηκε
- Να υπολογίζει χαρακτηριστικά μεγέθη ηλεκτρονικών στοιχείων, να πολώνει κατάλληλα λαμβάνοντας υπόψη τις απατήσεις του σχεδιασμού αλλά και να βρίσκει τις χαρακτηριστικές ενός ηλεκτρονικού στοιχείου.
- Να μάθει και να διαβάζει τα φύλλα δεδομένων των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
- Να εκτελεί κάποιο πρόγραμμα προσομοίωσης για να μπορεί να ελέγχει τη λειτουργία του κυκλώματος.
- Να χρησιμοποιεί όργανα και εργαστηριακές συσκευές για να υλοποιεί ηλεκτρονικά κυκλώματα και να κάνει τις σχετικές μετρήσεις.
- Να εντοπίζει λάθη σε απλά ηλεκτρονικά στοιχεία και ηλεκτρονικά κυκλώματα και να είναι σε θέση να δώσει λύσεις για την επιδιόρθωσή τους.
- Να σχεδιάζει, να αναλύει και γενικότερα να χειρίζεται ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα.